Postoji mnogo vrsta kvasnih gljivica koje žive u našem probavnom traktu i kod žena u rodnici, koje se pod određenim okolnostima (kao npr. kod bakterijske neravnoteže nakon kure antibioticima) mogu pretvoriti u agresivni oblik i dovesti do mnogih zdravstvenih problema. Moderni stil života, brza hrana, pretjerani unos šećera i bijelog brašna, stres, rutinsko prepisivanje antibiotika, antibebi pilule itd. mogu dovesti do infekcije patogenim oblicima gljivica koje uzrokuju mnoge kronične poremećaje u tijelu. Najčešće dolazi do infekcije gljivicom candida albicans koja napada kožu, nokte, te oralnu, vaginalnu, urinarnu i analnu sluznicu, a može napasti i bronhije i pluća.

U normalnim okolnostima dobroćudne bakterije u našim crijevima, imunološki sustav i prava ph vrijednost drže pod kontrolom kvasne gljivice. Ali ako se crijevna flora poremeti gljivice se pretvaraju u patogeni oblik. Prisutnost candide može se dijagnosticirati uz pomoć testova. Ovisno o laboratoriju, može se izvršiti analiza stolice na gljivice, analiza pljuvačke ili krvi na antitijela (IgG i IgA) na candidu, ili analiza urina koja pokazuje prisutnost gljivica (yeast/fungal dysbiosis markers).

Međutim, test se sa velikom preciznošću može obaviti i doma. Ispod donosim kućni test na candidu:

Test na Candidu Albicans iz sline

 • Prije nego li što odete na spavanje, napunite čašu čistom vodom i ostavite ju kraj kreveta. 
 • Slijedeće jutro, odmah nakon što se probudite, pljunite u vodu.
 • Ne pokušavate skupiti u ustima velike količine sline, samo pljunite ono malo što imate u ustima nakon buđenja.
 • Ostavite čašu na 15 minuta.
 • Nađite izvor svjetlosti i pogledajte u čašu.
 • Ako je vaša slina ostala na površini čaše, ili se otopila, sa Vama je sve u redu. Normalno je ako su u vodi prisutni mjehurići zraka.
 • Ako je voda postala mutna, ili se u vodi vide trake, koje se spuštaju prema dolje, ili ako se slina skupila dolje, postoji velika mogućnost toga, da imate previše candide u organizmu.
 • U ovom slučaju predlažemo da se obratite za savjet svome liječniku ili pokušate se riješiti candide na prirodan način.


Najučestaliji simptomi kod infekcije kvasnim gljivicama su: snažna želja za slatkom hranom, kruhom, tjesteninom i sl., loš zadah iz usta, bijele naslage na jeziku, vjetrovi i napuhanost u trbuhu za vrijeme i nakon jela, osjećaj prezasićenosti, infekcije i upale, česte prehlade, alergije ili preosjetljivost, suha sluznica, suha koža i ekcem, problemi s koncentracijom, kronični umor, česte glavobolje, poremećena razina šećera u krvi, psihička nestabilnost i promjene raspoloženja, pms, hladne ruke i stopala, hemoroidi, proljev ili zatvor, vaginalna infekcija/bol, svrbež, iscjedak iz rodnice.

Parazitski oblik candide izlučuje otpadne tvari koje opterećuju jetru i cijeli organizam. Npr. candida može proizvesti jednu vrstu lažnog estrogena što dovodi do signala u tijelu kao da ima dovoljno estrogena. Time se narušava prirodna proizvodnja ovog hormona što može dovesti do poremećaja menstrualnog ciklusa. Ako je razina šećera u krvi visoka, gljivica može proizvesti etanol, tj alkohol. Još jedan nusproizvod aktivnosti gljivica je acetaldehid, tvar slična formaldehidu, koji se zamjećuje u lošem zadahu iz usta.

Infekcija candidom može dovesti do raznih biokemijskih poremećaja u organizmu kao npr. ometanje proizvodnje kolagena, oksidaciju masnih kiselina i blokiranje normalnih živčanih funkcija. Dakle, candida je vrlo ozbiljna bolest. Zbog različitosti težine i vrste simptoma, teško je procijeniti koliki broj osoba ima infekciju candidom, ali statistika pokazuje da svaka treća osoba u zapadnim zemljama ima ili je imala neki parazitski oblik candide.

Najčešći uzroci infekcije candidom su: pretjerani unos namirnica bogatih šećerom i škrobom, kure antibioticima, korištenje antibebi pilula, terapije kortizolom, hormonalne promjene, nepodnošenje glutena i kazeina, nedostatak želučane kiseline, kiselo-lužnata neuravnoteženost tijela. Svi ovi faktori mogu narušiti osjetljivu ravnotežu između dobrih i loših mikroorganizama u crijevnoj flori što lako dovodi do infekcija. Ova neravnoteža negativno utječe na zaštitnu funkciju crijevne flore i time oslabljuje prirodnu otpornost organizma prema bolestima.

Franjo Lenac

7 Comments

 • ja sam na zadnjem ginekoloskom pregledu pitala ginekologicu o svemu. rekla sam joj sve simptome, da bi dobila odg da je samnom sve u redu. kako to da se nije vidjelo na pregledu, ukljucujuci i papa test??

  Zbunjena
  Posted 19.05.2013 at 3:11 pm
  • Candida je stalni gost vaginalne flore. Problem je što kada padne imunitet i ona se razbukta. Isto tako, podizanjem imuniteta ona se zna i povući. Možda se Vama do pregleda povukla, tako da liječnica možda zato ništa nije vidjela. Ukoliko simptomi i dalje postoje, svakako Vam savjetujem prirodne vaginalete od nevena, ili ako u biljnoj apoteci nemaju te, onda od čajevca.

   franjo
   Posted 19.05.2013 at 3:23 pm
 • Molim Vas da li presuha usta ujutro i nabuhlost lica može ukazivati na lica može ukazati na gljivice?

  neda milic bumbak
  Posted 06.01.2016 at 9:27 pm
  • Može, ali može ukazivati i na hormonalne probleme.

   franjo
   Posted 06.01.2016 at 9:43 pm
 • Imamproblem sa stopalama upaljenu grlo bolove u grudnom kosu suzne oci

  Marko
  Posted 06.01.2018 at 5:33 pm
 • Pozdrav,
  Koliko je pouzdan test sa slinom?

  Ksenija
  Posted 27.04.2020 at 10:53 am
  • Test sa slinom je jedan od pokazatelja. Svakako nije jedini, ali se meni pokazao koristan i dovoljno pouzdan.

   franjo
   Posted 27.04.2020 at 11:04 am

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.